Rauhanlähettiläsakatemia

Rauhanlähettiläsakatemia on suomalaisten rauhan ja laajan turvallisuuden toimijoiden yhteinen aloite rauhankoulutuksen edistämiseksi ja erityisesti nuorten rauhantoiminnan tukemiseksi.

Miksi Rauhanlähettiläsakatemia

Rauha on edellytys hyvälle elämälle, yhteiskuntien kehittämiselle ja ympäristön vaalimiselle. Rauha ei synny itsestään vaan sitä on ylläpidettävä ja kehitettävä. Investointi rauhaan on investointi tulevaisuuden turvaamiseksi niin yhteisöissä, valtioissa kuin yrityksissä.

Me Rauhanlähettiläsakatemiassa uskomme, että rauha on mahdollista ja ihmiset haluavat toimia sen ylläpitämiseksi. He tarvitsevat vain tietoa, taitoja, työvälineitä, verkostoja ja rohkeutta. Meidän tehtävämme on antaa ne.

Olemme kouluttaneet vuodesta 2016 lähtien yli 300 nuorta ja nuorta aikuista rauhanlähettiläiksi edistämään rauhaa omissa yhteisöissään. Osallistujat ovat toteuttaneet kymmeniä projekteja ja perustaneet yhdistyksiä tekemään rauhaa.

Toimintamme käynnistyi rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanlähettiläskoulutuksista vuonna 2016. Rauhanlähettiläsakatemia perustettiin yhdessä useiden kumppanien kanssa vuonna 2024. Suomen Setlementtiliitto on toiminut Rauhanlähettiläsakatemian ylläpitäjänä vuoden 2025 alusta.

Tavoitteet

Tavoitteenamme on:

  1. Tarjoamme koulutusta rauhasta ja inhimillisestä turvallisuudesta erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille: Rauhan- ja sovinnon rakentamisesta tulee kansalaistaito.
  2. Kehitämme nuorten osallistujien kanssa prosesseja ja projekteja ylläpitämään sekä edistämään rauhaa, ihmisoikeuksia ja demokratiaa: : Mahdollistamme aktiivista kansalaisuutta.
  3. Tuemme sidosryhmiämme ja kumppaneitamme tarjoamalla koulutusta ja materiaaleja rauhasta niin kohderyhmille, vapaaehtoisille kuin henkilöstölle: Osaaminen rauhanrakentamisesta lisääntyy.
  4. Toimimme alustana kestävää rauhaa ja rauhankoulutusta tekeville organisaatioille: Laajan ja inhimillisen turvallisuuden toimijoiden yhteistyö lisääntyy.
  5. Vahvistamme nuorten ja naisten osallisuutta ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa: Toteutamme kansallisesti YK:n päätöslauselmia 2250 Nuoret, rauha ja turvallisuus sekä 1325 Naiset, rauha ja turvallisuus.

Toimintaa toteuttavat

Rauhanlähettiläsakatemian työ toteutetaan yhdessä useiden eri organisaatioiden kanssa.

Strategiset kumppanit: 
Suomen Setlementtiliitto, Kriisinhallintakeskus CMC FinlandSavonia-ammattikorkeakoulu, rauhanjärjestö Sadankomitea.

Tieteelliset neuvonantajat:
Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRIGeorge Mason yliopiston Carter Schoolin Mary Hoch Center for Reconciliation.

Koulutuksenjärjestäjät:
STEP-opintokeskus, Työväen Akatemia

Yhteistyökumppanit:  
Ajatushautomo SaferGlobe, Historioitsijat ilman rajoja.

Haluatteko kumppaniksemme?

Kumppanuus Rauhanlähettiläsakatemian kanssa on tapa tukea organisaatioita niiden omien strategisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Rauhanlähettiläsakatemian toiminta perustuu sosiodiversiteetille eli jokainen kumppani tulee mukaan omana itsenään. Toiminta on verkostomaista ja auttaa tarjoamaan jokaisen toimijan osaamista ja koulutusta yhteiseen kokonaisuuteen – jokaisen kumppanin sekä koko suomalaisen laajan turvallisuuden ja rauhantyön kehittämiseksi.

Antti Pentikäinen, johtaja Mary Hoch Center for Reconciliation ja tutkimusprofessori Jimmy and Rosalynn Carter School for Peace (GMU)

Oma unelmani jo pidempään on ollut tukea suomalaisia nuoria pääsemään mukaan rauhanvälitykseen ja sovinnon vahvistamiseen. Rauhanlähettiläsakatemia pyrkii kokoamaan nuorten kanssa toimivia tahoja mukaan siten, ettei jokaisen tarvitse järjestää erikseen heille koulutusta. On hienoa olla tässä hankkeessa mukana yhtenä kouluttajista – ja tuon mukaan sekä opetussisältöjä Carter Schoolista että uusimman tutkimuksen löydöksiä, joista uskon olevan kaikille järjestäjätahoille hyötyä.

Mukana olevat kumppanit paitsi antavat oman panoksensa rauhankoulutukseen, mutta hyötyvät Rauhanlähettiläsakatemiasta myös itse: he saavat käyttöönsä yhteisiä koulutusresursseja oman henkilöstönsä ja luottamushenkilöiden kouluttamiseksi, mahdollisuuden osallistua alan ja oman työnsä kehittämiseen.

Rauhanlähettiläsakatemia on alusta, josta ohjaamme rauhanlähettiläitä juuri heitä kiinnostavan toiminnan pariin. Kaikki ideoidut projektit ja prosessit toteutetaan yhdessä kumppanien kanssa. Rauhanlähettiläsakatemia ei kilpaile organisaatioiden oman toiminnan kanssa.

Kaikilla Rauhanlähettiläsakatemian kumppaneilla on erilainen osaaminen ja mahdollisuudet osallistua toiminnan järjestämiseen. Olemme siksi muotoilleet erilaisia valmiita malleja osallistua toimintaan juuri kunkin omien tarpeiden ja resurssien mukaan.

  • Strategiset kumppanit järjestävät ja kehittävät Rauhanlähettiläsakatemian toimintaa.
  • Koulutuksenjärjestäjät toteuttavat käytännön koulutusta antamalla yhteiseen käyttöön oman osaamisensa.
  • Tieteelliset kumppanit antavat viimeisimmän tutkimustiedon ja asiantuntemuksen Rauhanlähettiläsakatemian käyttöön.
  • Yhteistyökumppanit tuovat mukaan oman osaamisensa ja toiminta mahdollisuuksia nuorille.

Kumppanit voivat esimerkiksi käyttää Rauhanlähettiläsakatemian nimeä ja logoa markkinoinnissaan, osallistua yhteistyöhön osallistujien kanssa ja saada sovitun määrän oppilaspaikkoja koulutuksiin. Kumppanuuksien vuosimaksut (750 – 5.000 €) määritellään ohjausryhmässä. Vuosimaksuilla rahoitetaan Rauhanlähettiläsakatemian toimintaa. Strategiset kumppanit ja koulutuksen järjestäjät muodostavat ohjausryhmän, joka yhdessä päättää, arvioi ja kehittää Rauhanlähettiläsakatemian toimintaa.

Rahoituksemme

Yhteensä rahoituksemme on noin 50.000 euroa vuodessa. Mitä enemmän saamme rahaa, sitä enemmän järjestämme koulutuksia. Talousarviosta päättää ja taloutta valvoo kumppaneista koostuva ohjausryhmä.

Rauhanlähettiläsakatemian suurin ja tärkein rahoituslähde on kumppanien toiminnan toteuttamiseen ja kehittämiseen käyttämä työaika. Myös vuosittaiset kumppanimaksut ovat keskeinen osa rahoitustamme. Osa toiminnastamme rahoitetaan projektirahoituksilla.

Osallistujamaksut, osallistujien itsensä maksavat matka- ja majoituskulut ovat yksi osa rahoitustamme. Tavoitteemme on pitää ne mahdollisimman alhaisina, jotta mahdollisimman moni voi osallistua toimintaamme. Olemme saaneet merkittäviä avustuksia toiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen Työväen opintorahastolta.