Sovinto ja rauha Suomessa (1.–28.8.2024)

Konfliktit ja riidat päätetään virallisesti rauhanneuvotteluissa, tuomioistuimissa tai sovitteluprosesseissa. Sen jälkeen edessä on kuitenkin vielä yksi vaikeimmista haasteista: miten jatkaa elämää rauhanomaisesti ja estää riidan tai väkivallan puhkeaminen uudelleen? 

Sovinto on työväline, jonka avulla yksilöt ja yhteisöt voivat vapautua menneisyyden taakasta ja rakentaa vihatonta, pelotonta ja vastakkainasetteluista vapaata tulevaisuutta. Sovintoa ei voi pakottaa, mutta sen mahdollisuuksia voi edistää ja sovintoprosesseja tukea. 

Sovinto ja rauha Suomessa -kurssilla osallistujat perehtyivät sovinnon edellytyksiin ja tutustuivat työkaluihin, joilla sovintoa on mahdollista edistää. Koulutus alkoi valtiotieteen maisteri Robert Tryggin johdattamalla katsauksella historian ja symbolien käyttöön konfliktien syntymisessä ja sovinnon rakentamisessa. Keskustelua jatkettiin Historioitsijat ilman rajoja -järjestön puheenjohtajan, poliittisen historian dosentti Erkki Tuomiojan kanssa. Tuomioja kertoi osallistujille järjestönsä työstä rauhan puolesta ja historiadialogeista sovinnon työkaluina. 

Viikkoa myöhemmin eri puolilta Suomea tulleet osallistujat kokoontuivat STEP-opintokeskuksen Järvenpään kampukselle tutustumaan sovintoprosesseissa hyödyllisiin menetelmiin. Lähipäivien pääkouluttajana toimi tutkimusprofessori Antti Pentikäinen Jimmy and Rosalyn Carter School for Peace and Conflict Resolution -oppilaitoksesta. Lähipäivillä vieraili myös Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka, joka luennoi osallistujille otsikolla “Missä Suomessa tarvitaan sovintoa ja miten sitä voidaan edistää?”. Lähipäivien yhteydessä osallistujat pääsivät myös suunnittelemaan Rauhanlähettiläsakatemian tulevaisuutta STEP:n Anna-Leena Klemetti-Faleniuksen fasilitoimana.

Kurssi päättyi verkkotapaamiseen, jossa osallistujat kokosivat yhteen sen, mitä olivat kurssin aikana oppineet sovinnosta ja rauhan rakentamisesta. Päätöskerralla Funlayo Vesajoki ohjasi Toivon työpajan, jonka myötä osallistujat paitsi tulivat tietoiseksi huolistaan, löysivät keinoja näiden huolien käsittelyyn rakentavalla tavalla. Harjoitus sitoi yhteen kurssin keskeisimmät teemat: sovinnon ja rauhan rakentaminen alkaa yksilöistä, joilla jokaisella on mahdollisuus edistää sovintoa ja rauhaa omilla ajattelutavoillaan ja valinnoillaan.

Euroopan unionin rahoittama -logo

Kurssi järjestettiin Euroopan unionin Erasmus+ nuorten osallistumishankerahoituksella.